Menu
Tablet menu

⚠️ Уеб сайта www.iKiten.net не е актуализиран от 2020 година. Потребителите могат да го използват във вида, в който се намира в момента. ⚠️

Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Icelandic Italian Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Turkish Ukrainian

 

Крепостна стена Урдовиза

Странджа е най-мистичната и може би най-слабо изучавана планина в България. Тя крие своите тайни дълбоко в гъстите вековни гори, спускащи се плавно към красивото черноморско крайбрежие.

На един от малките полуострови бележещи сливането на планината с морето е разположено красивото градче Китен. Твърди се че градът се казва така, защото къщите построени от първите заселници от Одринска Тракия погледнати отдалеч, образували формата на китка. По-вероятно е обаче, името да идва от красивите, „китни“ околности на града, намиращи се в непосредствена близост до полите на планината.

Историята на това малко крайбрежно градче, обаче, не е толкова нова и със сигурност не започва при преселението в началото на 30-те години. Археолози твърдят, че има следи от живот по тези места, датирани още от VI век пр.Хр. Не се знае колко имена е сменило крайморското градче, но едно се е запазило и до наши дни – Урдовиза (предполага се, че „виза“ в превод от древнотракийски означава град). Така се казва и едноименния полуостров, където отдавна се знае, че има древен пристанищен град, заровен под скалите и даже под водата. Археологическите проучвания, направени през последните години, потвърждават съществуването на тайнствения град Урдовиза, датирайки го около VI в. пр.Хр.

Откритата крепостна стена с две кули е една от най-добре запазените по черноморието и свидетелства са съществувалото някога укрепление, което защитавало полуострова. Той бил фактически непревземаем по вода, заради височината на стръмните скали, а откъм сушата, където малко парче земя свързвало полустрова, бил изкопан ров, така крепостта била защитена отвсякъде. Пред основната крепоста стена, може би за да увеличат сигурността на крепостта, древните са построили втора, която също е имала кула, играеща ролята и на порта. В основите на тази втора стена са намерени останки от пещи, което говори, че Урдовиза е била важен търговски център при производството на керамика. Други находки открити при разкопките са древни монети датирани от късноантичния период, чак до предримския. В процеса на проучване са открити и два бронзови пръстена, на единия, от които имало изобразена женска глава. Тайните скрити по варовиковите скали на полуострова тепърва предстои да се разкрият. За нас остава да ценим и пазим останките от тези стари времена, за да може повече хора да се докоснат до изворите на историята.

Китен във Facebook

VIP обекти от Китен

Снимки от Китен