Menu
Tablet menu

⚠️ Уеб сайта www.iKiten.net не е актуализиран от 2020 година. Потребителите могат да го използват във вида, в който се намира в момента. ⚠️

Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Icelandic Italian Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Turkish Ukrainian

 

Кукеров ден - празненства и шествия в Китен

Кукерите са българските карнавални фигури - мъже или момци, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът, докторът, булката и други), винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар български обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни (Сирница) те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оран, сеитба и други.

Повечето от маските са с дървена конструкция, тежащи изключително много! Върху нея са налепят разноцветни конци, лепят се парченца с най-различни цветове платове, огледала, лъскави пайети и други елементи.

Най-старинни се считат маските представящи вида на овен, козел и бик. Тяхното задължително присъствие в Кукерските игри доказва тезата, че кукерските игри по произход са свързани с древните дионициади. Въздействието на маскираните кукери допълнително се подсилва и от звука на окачените по тях медни и тучени (ляти, бронзови) звънци.

Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото, които съществуват неразделно в света и са неотменими. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете на украса. И тук преобладава червения цвят - символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня; черният цвят олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината.

Кукерските игри целят чрез специални магически танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени за винаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.

Как се празнува в Китен: В последната неделя от февруари месец в Китен, се празнува Кукеровден, деня в който се гонят злите духове. От цял Китен се събират мъже и момци, които обличат тежките костюми и звънци и от ранна сутрин започват обиколка на града. Минават през всяка къща, съпроводени от тъпанджия, които заедно със звъненето на звънците придават една невероятна атмосфера на празника. Кукерите събират дарове от хазяите на домовете за здраве и благоденствие!

Кулминацията: Кукерските дружини излизат насред Китен и по околните пътища, градини и ниви, където играят, викат, дрънкат и извършват символични заклинателни действия за здраве и плодородие; връзват срещнатите мъже и им искат откуп, удрят хората с тояги, овъргаляни в пепел; главатарят демонстрира сексуални фалически действия, наподобява сексуален акт спрямо земята, за да имитира осеменяване и да стимулира плодородие. Извършва се ритуално заораване и засяване непосредствено преди залез слънце от кукерския цар. За цар от китенските кукери избират мъж - късметлия, добър стопанин, с първо мъжко дете или с деца - близнаци, за да носи плодовитост. Царят впряга кукери в дървено рало и изорава три бразди в кръг, засява и благославя. Останалите кукери играят наоколо и скачат с все сила - колкото по-високо отскочат, толкова по-високи ще са житните класове. След засяването, кукерите нападат и "убиват" царя, но той "възкръсва" и започва бурно веселие. 

Китен във Facebook

VIP обекти от Китен

Снимки от Китен