Menu
Tablet menu

⚠️ Уеб сайта www.iKiten.net не е актуализиран от 2020 година. Потребителите могат да го използват във вида, в който се намира в момента. ⚠️

Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Icelandic Italian Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Turkish Ukrainian

 

Произволни Туристически обекти от град Китен

Къща за гости Горски кътКъща за гости Горски кът
14 до 25 лева / човек
Хотел ХарманиХотел Хармани
10 до 30 лева / човек
Вила ГерганаВила Гергана
11 до 22 лева / човек
Семеен хотел Китен ПаласСемеен хотел Китен Палас
17 до 35 лева / човек
Вилно селище ЖасминВилно селище Жасмин
25 до 43 лева / човек
Заведение При ВескаЗаведение При Веска
5 до 15 лева / човек
Къща за гости ПетровиКъща за гости Петрови
20 до 30 лева / човек
Къща за гости ТераКъща за гости Тера
6 до 15 лева / човек
Хотел АрианаХотел Ариана
20 до 40 лева / човек
Хотел Sunny ParadiseХотел Sunny Paradise
10 до 34 лева / човек

Лазаровден - традиции и честване в Китен

Лазаровден е празник с неопределена дата, отбелязва се винаги в предпоследната събота преди Великден. В Календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

Българската народна традиция Лазаровден е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. На този ден групи от по 6-7 момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в града, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри и др.

Как се празнува в Китен:
Момичета от целия град се събират призори и започват да минават през всеки дом в Китен. Домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богат урожай от раззеленилото се жито.

Китен във Facebook

VIP обекти от Китен

Снимки от Китен