Menu
Tablet menu

⚠️ Уеб сайта www.iKiten.net не е актуализиран от 2020 година. Потребителите могат да го използват във вида, в който се намира в момента.

Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Icelandic Italian Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Turkish Ukrainian

 

Произволни Туристически обекти от град Китен

Семейна къща ЛагунаСемейна къща Лагуна
11 до 22 лева / човек
Хотелски комплекс КООПХотелски комплекс КООП
25 до 70 лева / човек
Хотел Южен БрягХотел Южен Бряг
10 до 20 лева / човек
Хотел РадисХотел Радис
20 до 35 лева / човек
Къща за гости РацитеКъща за гости Раците
10 до 15 лева / човек
Семеен хотел ДжорджияСемеен хотел Джорджия
10 до 22 лева / човек
Семейна къща ЕлитСемейна къща Елит
15 до 22 лева / човек
Къща за гости ВълчевКъща за гости Вълчев
10 до 17 лева / човек
Къща за гости КазларовКъща за гости Казларов
10 до 17 лева / човек
Най КлубНай Клуб
20 до 100 лева / човек

Лазаровден - традиции и честване в Китен

Лазаровден е празник с неопределена дата, отбелязва се винаги в предпоследната събота преди Великден. В Календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим.

На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

Българската народна традиция Лазаровден е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене. На този ден групи от по 6-7 момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в града, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри и др.

Как се празнува в Китен:
Момичета от целия град се събират призори и започват да минават през всеки дом в Китен. Домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богат урожай от раззеленилото се жито.

Китен във Facebook

VIP обекти от Китен

Семейна къща КалинаСемейна къща Калина
15 до 25 лева / човек

Снимки от Китен