Menu
Tablet menu

Намерете хотел, къща за гости и заведение                                                                                                                          Реклама на туристически обект

Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Icelandic Italian Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Turkish Ukrainian

 

Произволни Туристически обекти от град Китен

Хотел КаменецХотел Каменец
50 до 85 лева / човек
Ресторант ВоденицатаРесторант Воденицата
10 до 40 лева / човек
Къща за гости ValentinesКъща за гости Valentines
30 лева / човек
Ресторант РадисРесторант Радис
1 до 20 лева / човек
Ресторант СкалитеРесторант Скалите
10 до 40 лева / човек
Хотел Континентал 9000Хотел Континентал 9000
28 до 44 лева / човек
Хотел Южен БрягХотел Южен Бряг
10 до 20 лева / човек
Семейна къща МечтаСемейна къща Мечта
10 до 20 лева / човек
Къща за гости РадинаКъща за гости Радина
10 до 15 лева / човек
Семеен хотел Китен ПаласСемеен хотел Китен Палас
17 до 35 лева / човек

Йордановден в град Китен - история и честване

На 6-ти януари, по стара българска традиция се чества Йордановден, известен още като Богоявление. Празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според Евангелието Христос приема кръщение на около тридесет години.

В момента на кръщението небето "се отваря" и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "този е моят възлюбен син, в когото е моето благовещение". Оттук и названието на празника Богоявление, т. е посочване на идващия месия.

Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земния човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек. Денят на Христовото кръщение първи започват да празнуват египетските християни (ІІІ в.). В ІV в. празникът се пренася на Запад.

В навечерието на Богоявление в православните църкви се осветява вода, с която църковните служители в продължение на три дни ръсят богомолците за здраве и успех. На самия празник свещените втори път осветяват вода, която се пази в църквата през цялата година за освещаване на храмове, икони и каещи се.

След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във вода, а ергени го изваждат. Вярва се, че този , който е извадил кръста от водата ще бъде здрав и щастлив. С китка босилек, топван в светената вода, свещеникът напръсква хора, домове и животни, а от светената вода всички трябва да пийнат по-малко. Ако хвърленият кръст или китката босилек замръзнат, се вярва, че за всички годината ще бъде здрава и плодовита.

С освещаването на водата на Йордановден се слага край на ограничените от Рождество до Богоявление 12 "мръсни дни". Йордановден е началото на периода (до Сирни заговезни), когато могат да се избират булки и да се вдигат сватби. Според народния обичай в навечерието на празника се приготвя третата, последна кадена вечерна трапеза. Храните за нея са задължително постни, а свещта, горяла по време на каденето се запазва за предпазване от гръм.

Орехите от втората кадена вечеря (Васильовден) се разчупват тази вечер и по целостта на ядките се гадае за продължителността на живота. Съществува вярването, че в тази нощ небето "се отваря" и каквото се пожелае, ще се сбъдне.

Как се празнува в Китен: Жителите на града слизат на пристанището, което се намира на южния плаж и свещеникът хвърля кръст в ледено студените води, след което здрави момчета и мъже се хвърлят във водата за да извадят кръста. Това се прави за здраве и благоденствие!

Именници на Йордановден: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана.

Обредна трапеза: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.

Китен във Facebook

VIP обекти от Китен

Семейна къща КалинаСемейна къща Калина
15 до 25 лева / човек

Снимки от Китен