Menu
Tablet menu

⚠️ Уеб сайта www.iKiten.net не е актуализиран от 2020 година. Потребителите могат да го използват във вида, в който се намира в момента. ⚠️

Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Icelandic Italian Macedonian Norwegian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swahili Swedish Turkish Ukrainian

 

Произволни Туристически обекти от град Китен

Семейна къща АлинаСемейна къща Алина
10 до 25 лева / човек
Семеен хотел Зелената къщаСемеен хотел Зелената къща
VIP15 до 25 лева / човек
Семеен хотел Китен ПаласСемеен хотел Китен Палас
17 до 35 лева / човек
Хотел ТеосХотел Теос
22 до 42 лева / човек
Семеен хотел Морска зведаСемеен хотел Морска зведа
10 до 25 лева / човек
Къща за гости СилвиКъща за гости Силви
10 до 20 лева / човек
Семеен хотел Style PlaceСемеен хотел Style Place
15 до 22.5 лева / човек
Къща за гости ВълчевКъща за гости Вълчев
10 до 17 лева / човек
Ресторант Златна котваРесторант Златна котва
10 до 100 лева / човек
Семейна къща ЕлитСемейна къща Елит
15 до 22 лева / човек

Рождество христово и Коледуване

В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване. В него участват коледари - мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен.

Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др.

Коледарите си избират цар, или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.

Някога желаещите да коледуват е трябвало да искат специално разрешение от царя бан, което говори за посветителските функции на този обичай. С коледуването, сурвакането на Нова година, риненето на обори на Св. Силвестър (2 януари), къпането на Йордановден (Богоявление) момчетата показват, че вече са пораснали и могат да се оженят.

Как се празнува в Китен: Атмосферата е доста празнична след приключване на деня на рождество. Привечер коледарите от Китен тръгват по улиците и обикалят всяка китенска къща с целта да носят здраве и благоденствие на живущите. Групите от коледари в Китен са сформирани от момчета от 15 до 24 годишна възраст, те имат подготовка в Читалище Китен за своите песни. Коледуването е обичай, който в Китен е на особена почит!

Китен във Facebook

VIP обекти от Китен

Снимки от Китен